4 grunde til at jeg hader smartboards

Jeg ved egentlig ikke hvornår det skete, for jeg har altid kun hørt om det modsatte; men det jo være sket -også selvom ingen rigtig har hørt om det.

Det der skete var, at nogen skoler havde en masse penge som de ikke lige vidste hvad de skulle bruge på.
“Vi kan da bruge dem på at købe Ipads til alle skolens elever, og i øvrigt ikke rigtig bruge dem i undervisningen.” Var der nogen af skolerne der tænkte og gjorde.
“Vi skal da købe en helt masse programmeringsudstyr -og stille kasserne uåbnet i kælderen.” Var der andre skoler der tænkte og gjorde.

Men der var også nogen skoler der tænkte større: “Vi skal være en teknologisk forgangsskole tænkte de! Ud med alle de der gamle tavler -de kan alligevel kun bruges til at skrive på. Ind med en masse smartboards!”
Og så købte skolerne smartboards og fik sikkert en masse ros, af en masse vigtige folk.
….
De får ikke ros af mig. Ikke med dét i hvert fald.
Jeg kan nævne mange ting der er galt ved smartbords, men jeg har begrænset mig til de 4 vigtigste:

4 grunde til at jeg hader smartboards:

 1. Navnet, for at starte et sted.
  Smartboards er ikke smarte! De er virkelig ikke smarte!
 2. Opstarttiden.
  Denne gør at man død og pine skal være i klassen min. 5-10 minutter inden timens start. Man skal i øvrigt også huske at tænde på alle knapperne -også dem som egentlig altid burde være tændt, men nogen gange ikke er det, og dem man ikke kan nå.
 3. Man kan ikke skrive på det.
  Eller jo – nogen gange kan man. Nogen gange kan man ikke.
  Nogen gange kan man kun skrive en lille smule. Nogen gange kan man også skrive hele sætninger.
  Nogen gange skriver man ikke der hvor man tror man skriver. Andre gange skriver man bare langsommere end man tro.
  Nogen gange hakker bogstaverne. Altid ligner det lort.
 4. Man kan ikke pege på det.
  Eller jo – men så skriver man -altså nogen gange.
   Men på den anden side, er det vel ret fedt at kunne kalde sig en teknologisk forgangsskole. Pyt med om det går en lille smule ud over undervisningen, den er jo også lidt for nem i forvejen.

Hvorfor jeg hader smartboards

5 meninger om “4 grunde til at jeg hader smartboards”

 1. Vi har også lige fået smartboards, og vil sige visuelt er de skide smarte, men det er vist også kun det.

  Vi fik et foredrag 4 måneder før vi skulle bruge dem, hvor en viste os en masse smarte ting boardet kunne, det gik meget stærkt, og vi var trætte efter 7 timers undervisning. Men jeg tror forventningen bagefter var, at vi nu havde kompetencerne ?
  Og sådan er der så meget 🙂

 2. Oh. Jeg er lærer og jeg ELSKER mit smartboard. Selvfølgelig ikke når lortet ikke virker, pæren springer, pennen hopper og alt det der. Men når man som skole har fået implementeret teknikken – og har forstået, at når de fucker op, skal de fikses ASAP – og man som lærer har fået kurser og tid til at forstå programmer osv, så syns jeg det er den vildeste gave til undervisningen! Vis billeder, musik, film, forproducer dine tavler, gem dine tavler til næste undervisningsgang, brug de små features osv. Bare for at give et pip fra en ‘kridtfri’ skole 🙂

  1. Jamen jeg er helt enig i at en computer i undervisningen er fantastisk. Jeg bruger selv den del meget…
   Men, men, men jeg HADER ikke at kunne skrive en simpel besked uden at skulle trykke, tænde, klikke og gøre ved.

 3. Åh jeg synes også, at smartboards er lidt svære at arbejde med. Teknikken kører heldigvis hurtigt og godt på min arbejdsplads (vi har überseje ITmænd!) men jeg synes, der er MEGET at lære (og der er rigeligt andet at lave, let’s face it). Indtil videre har jeg nærmest kun brugt de basale funktioner, men jeg er i gang med at få lidt mere styr og mod på notebook. … jeg har også kun arbejdet på stedet i lidt under et år. MEN nu har mine kollegaer lavet leg/kursus med smartboard, og jeg glæder mig til at komme igang. Mest fordi jeg nærmest kun kan blive klogere.

 4. Jeg ELSKER mit smartboard. Jeg trykker på en knap og klikker min pc i docking-stationen og vupti, så kører det. Det lyder som om jeres smartboards er sat elendigt op og i øvrigt trænger til at blive kalibreret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *